Полезные ссылки

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/u0566600/data/www/medportal.md/ws/templates/default/include/left_rek.php on line 39
новости

Medicii de gardă relatează...

  Marţi Serviciul AMU a deservit la nivel de prespital 717 pacienţi. În temei, solicitările recepţionate au vizat bolnavi afectaţi de patologii cronice şi acute. Din numărul total al lor 159 au fost diagnosticaţi cu boli cardiologice,149 de pacienţi cu boli pediatrice, 110 pacienţi cu patologii neurologice, dintre care 4 au făcut accidente cerebrale vasculare.  Serviciul „Sfatul medicului” a oferit consultaţii pentru 51 de persoane.
  În cursul zilei de ieri la Departamentul de medicina urgentă şi în secţiile de internare ale instituţiilor medico-sanitare municipale şi republicane au fost transportaţi 278 de bolnavi. În timpul consultărilor medicale 52  au prezentat  traume, 6 pacienţi au suferit traumatisme  în accidente rutiere, 64 de pacienţi (51 de copii) au manifestat simptome de boli virotice, 8 pacienţi au fost suspectaţi la pneumonie, 22 de pacienţi au prezentat boli diareice acute.
  Echipele de salvare au transportat la maternităţi 15 gravide.
  La Departamentul de medicină urgentă al IMSP CNŞPMU s-au adresat cu diverse acuze 171 de persoane, 60 fiind internate în staţionar.  În categoria maladiilor severe traume au acuzat 48 de bolnavi ( 15 spitalizaţi), maladii chirurgicale – 35 de bolnavi (16 spitalizaţi), maladii microchirurgicale – 4, patologii neurochirurgicale - 32 (16 spitalizaţi), boli neurologice - 9 (5 spitalizaţi), boli urologice – 7 (3 spitalizaţi), boli cerebrovasculare – 6 (3 spitalizaţi),  maladii maxilo-faciale – 15 (o spitalizare),  5 persoane s-au adresat cu traume, produse în traficul rutier.
      Serviciul ambulator de ortopedie şi traumatologie a acordat servicii medicale primare pentru 127 de pacienţi. Un pacient cu afecţiuni complicate a fost spitalizat.
 
         În ultimele 24 de ore echipajele medicale au îndeplinit 8 solicitări de urgenţe medicale majoare, dintre care 6 accidente  rutiere.
         La ora 17.21pe adresa Serviciului AMU a parvenit o solicitare de acordare a primului ajutor medical unui minor de 15 ani, domiciliat pe str. Sadoveanu, care a căzut de la balcon, 2,5 metri înălţime. În urma impactului cu solul, pacientul a suferit o comoţie cerebrală severă, fractură închisă a osului temporal pe dreapta şi contuzie a articulaţiei  umărului drept. Asistat de medici, bolnavul a fost transportat  la ICŞS Centrul Mamei şi Copilului.
        O altă precipitare şi tot cu un minor s-a întîmplat în curtea unui bloc locativ din bul. Moscovei. O fetiţă în vîrstă de 10 ani s-a urcat în copac să culeagă vişine. Din cauza braţului lunecos dînsa s-a prăbuşit în gol, alegîndu-se cu o comoţie cerebrală gravă. Pacienta a fost transportată de urgenţă la Centrul Mamei şi Copilului. 
       
      Pe Calea Ieşilor un bărbat de 30 de ani, care mergea la volanul unui autorturism, a pierdut la un moment dat cunoştinţa, izbindu-se violent de bordură. Medicii au depistat comoţie cerebrală şi contuzie a cutiei toracice. Solicitarea a fost interceptată la 15.08. Pacientul este internat la CNŞPMU.
     Următorul accident s-a produs ieri la intersecţia şoselei Balcani şi străzii Liviu Deleanu. Un autoturism VAZ, în care se afla un copil de 12 ani ca pasager, a fost tamponat de un taxi-maxi Ruta 21. În rezultatul coliziunii, minora s-a ales cu o comoţie cerebrală şi plagă la braţul stîng. Pacienta este internată la SCM „Valentin Ignatenco”.
      Un caz grav a avut loc la intrarea în comuna Stăuceni. Un bărbat de 34 de ani, care conducea un scuter, s-a ciocnit frontal cu un autoturism marca Crysler. Sosind la locul incidentului, medicii au stabilit o diagnoză primară cu plagă a braţului drept cu defect de ţesut, contuzie a cutiei toracice şi abdomenului. Spitalizat la CNŞPMU.
      La 14.43 dispeceratul Serviciul AMU a înregistrat un apel telefonic, prin care se solicita ajutor medical pentru un şofer de 62 de ani, care, aflîndu-se la volanul autoturismului Opel, a fost accidentat de un altul, marca Hunday, la intersecţia străzilor Mitropolit Varlaam/Vlaicu Pîrcălab.  La examinarea prealabilă a pacientului, medicii au depistat comoţie cerebrală şi plagă deschisă în regiunea frontală. După efectuarea îngrijirilor medicale de rigoare, el a fost transportat la CNŞPMU.
      Solicitare la locul de muncă. Un tînăr de 35 de ani, pasager întrun taxi, a suferit o comoţie cerebrală, în timp ce maşina, în care se deplasa, s-a tamponat cu un Mercedes. Patimitul a chemat salvarea la 12.00, după o ora de la producerea accidentului rutier, acuzînd dureri de cap. Este internat la CNŞPMU.
      Două femei au avut de suferit întrun accident rutier, produs pe Calşea Ieşilor la 20.40. Un automobil, taxi-maxi pe ruta 132, în care se aflau ele, s-a ciocnit cu un autoturism Hunday. În urma loviturii, pasagera în vîrstă de 49 de ani s-a ales cu o comoţie cerebrală, cealaltă, de 58 de ani, cu suspecţie de fractură la femurul drept (aceasta din urmă a chemat salvarea la domiciliu). Ambele paciente sunt spitalizate în secţiile de profil ale CNŞPMU.

Комментарии
оставить коментарий
оставить коментарий
Войти под своим именем, чтобы оставить комментарий как зарегистрированный пользователь
Оставить комментарий как Гость:
Ваше имя:*
Текст сообщения:*
отправить комментарий