sistemul nervos
Comoția cerebrală sau ce amenință această protuberanță

Puține persoane cunosc faptul că diverse leziuni constituie a treia cauză a decesului la nivel mondial, oferind prioritate doar maladiilor cardiovasculare și oncologice. Odată cu dezvoltarea progresului științifico-tehnologic, explorarea unor noi tipuri de tehnologii și mijloace de transport, precum și odată cu popularizarea sportului  leziunile sunt în creștere continuă. În grupul celor cu risc de traumatism, pe lângă sportivii profesioniști și amatori, precum și persoanele care duc un stil activ de viață, poate fi inclus practic fiecare om. Una dintre cele mai frecvente leziuni – este comoția cerebrală.

Medicii atribuie comoția cerebrală în categoria leziunilor cerebrale închise și nu prea grele, posibil din acest motiv, comoției cerebrale nu îi este acordată întotdeauna atenția cuvenită. Și totuși, morbiditatea asociată cu leziuni ușoare cerebrale, tot mai frecvent este numită «epidemie tăcută» din cauza consecințelor foarte triste, deși deseori îndepărtate în timp.

 

Cauza – nu doar leziunea la nivelul capului

Către comoție cerebrală poate conduce orice leziune a capului – o lovitură cu un obiect greu, rană, cădere. Mai mult decât atât, comoția cerebrală se poate dezvolta și în prezența traumei coloanei vertebrale, a mișcărilor bruște ale capului, de exemplu, prin înclinarea capului, căderii pe fese și în general în seria altor situații. De ce?

Creierul – cel mai important organ din organismul omului – s-ar părea că este foarte bine protejat de oasele craniului. Dar anume cutia craniană, în prezența unei traume, deseori este cauza leziunii creierului. Între oasele craniului și creier se află meningele și lichidul special - lichidul cefalorahidian, care protejează suplimentar creierul. Datorită faptului că emisferele cerebrale sunt localizate liber în spațiul din jurul osului, la o eventuală traumă este posibilă deplasarea lor în direcție opusă. În timpul lovirii, creierul prin inerție continuă să se miște, adică se deplasează în interiorul cutiei craniene, ciocnindu-se brusc în osul craniului. Lichidul cefalorahidian atenuează această deplasare, dar nu întotdeauna.  În prezența acestei mișcări, țesutul se dezvoltă după principiul «contra loviturii». În momentul impactului, creierul se zdruncină puternic, și prin inerție se deplasează, lovindu-se în interior de cutia craniană. Pe lângă aceasta, se producere o abatere a funcțiilor sale – de genul «scurt-circuit». Și «direcția» de bază a organismului nostru pentru ceva timp pierde controlul asupra lor. Conștiința dispare și omul cade. Pentru o perioadă de timp omul se va afla în stare de inconștiență, depinde de puterea comoției, precum și de caracteristicile individuale ale organismului respectiv.

În conformitate cu punctele de vedere existente în prezent, modificările anatomice ale țesutului cerebral, meningele și vasele de lui de sânge lipsesc în timpul comoției cerebrale.Dar studierea țesutului sub un microscop electronic permite totuși de identificat la ea modificările reactive, chiar și după leziuni minore.

 

Cum se recunoaște comoția cerebrală?

 

Comoția cerebrală se caracterizează printr-o triadă de simptome: pierderea cunoștinței pe termen scurt (timp de câteva secunde sau minute), greață și/sau vomă, pierderea memoriei a evenimentelor, care au precedat trauma. La simptomele suplimentare se pot include pierderile de echilibru, dureri de cap, senzație de slăbiciune, oboseală, și deasemenea dificultate în activitatea mintală. Uneori este posibilă creșterea temperaturii până la 37-37,4 grade, schimbările tensiunii arteriale, palpitații sau senzație de «perturbări ale inimii». Dacă după lovirea la cap, omul nu a pierdut conștiința, și simte doar durere și un edem în locul impactului, atunci cel mai probabil că el a fost norocos să scape doar cu contuzia țesuturilor moi ale capului. În acest caz, va fi suficient doar să se aplice pe locul traumat ceva rece, cum ar fi de exemplu, o pungă de gheață sau o sticlă cu apă rece. Oricum nu ar trebui de relaxat definitiv. După lovirea capului, este necesar de tratat în serios orice modificare a stării sale, deoarece excluderea definitivă a unui prejudiciu mai grav o poate realiza doar medicul neurolog. Deși pierderea conștiinței  este deseori considerată un simptom definitoriu al comoției cerebrale, cercetările din anii mai recenți demonstrează că în prezența unei contuzii ușoare, acest simptom poate nici să nu existe. Adică există în acele situații, când prejudiciul nu ajunge la structurile cerebrale activatorii (sistemul reticular), dar se extinde doar pe zonele corticale și subcorticale, și conștiința se păstrează deplin sau parțial (așa-numita stare confuză).

În cazul în care totuși se observă pierderea cunștinței , este foarte important de aordat atenție la durata acesteia. În majoritatea cazurilor, în prezența comoției cerebrale se petrece pierderea cunoștinței pe termen scurt – pentru câteva minute, sau chiar de o clipă – doar pentru câteva secunde. Dacă totuși se marchează stare de inconștiență prelungită – până la 30 minute sau mai mult, probabil există o traumă destul de gravă.

 

Diagnosticul este determinat de către medic

 

Toate simptomele care apar după comoție, de obicei cu timpul dispar (și de altfel destul de rapid – în termen de câteva zile). Conservarea persistentă a simptomelor poate fi un indiciu a unei traume mult mai grave ale creierului. De obicei se păstrează pe o perioadă îndelungată durerea de cap, conexată cu edemul cerebral de grad moderat.

În cazul oricărei traume la nivelul capului, inclusiv și a comoției cerebrale, este necesar de adresat la  medic în ordinea corespunzătoare, fiindcă inițial simptomele comoției și leziunile cerebrale severe (de exemplu, cum ar fi leziunea creierului sau hemoragia intracraniană) pot fi identice. Doar un medic poate determina care traumă exactă a fost primită. Nu este exclus faptul că vor fi necesare radiografiile cu raze X (captura oaselor craniului) în scopul evitării fracturii oaselor craniului și o serie de alte proceduri de diagnosticare: tomografia computerizată, angiografia, encefalografia, analiza fundului de ochi și altele.

 

Prognostic favorabil, dar...

 

În prezența comoției cerebrale, prognosticul este de obicei favorabil: majoritatea pacienților se recuperează cu succes. Oricum pentru aceasta este necesar de început tratamentul cât mai curând posibil și de respectat cu precizie instrucțiunile medicului, chiar și în cazurile când victima se simte bine. Adevărul este că în prezența comoției cerebrale, simptomele pot să nu apară imediat, dar doar după câteva ore sau chiar și zile după impact, deoarece procesele patologice se dezvoltă pas cu pas. Dacă se începe imediat tratamentul, dezvoltarea lor poate fi suspendată. În cazul în care se neglijează tratamentul, sunt posibile consecințe pe termen lung și destul de neplăcute, ansamblul cărora a primit chiar o denumire individuală – encefalopatie traumatică. Termenele apariției, caracterul și gradul tulburărilor severe neuropsihiatrice, în același timp depind de severitatea și localizarea traumei, vârsta victimei, eficacitatea tratamentului și a altor factori. Tulburările neurologice sunt exprimate prin distonie vegeto-vasculară și angiopatie, sindromul hipertensiv cronic, afectări ale coordonării motorice, slăbiciune, oboseală înaltă, durere de cap și amețeli, reducerea performanței de muncă, combinate cu iritabilitate, instabilitate emoțională, tulburări ale somnului și sensibilitate. Starea de sănătate a acestor pacienți se agravează din cauza efectelor nefavorabile externe – căldură, călătorii în transportul public, alte boli și traume psihice. Dovada acestor cuvinte – constituie soarta tristă a multor boxeri cândva celebri, pentru care contuzia cerebrală poate fi numită «boală profesională»: pe ring, sportivii obțin comoție cerebrală în mod repetat, practic fiecare knock-out constituie o contuzie, și nu întotdeauna sunt luate măsuri rapide și complete pentru normalizarea stării de sănătatea a boxerilor. Acest fapt îi conduc pe mulți dintre ei către consecințe dramatice. De exemplu, unde este acum Muhamed Ali, cel care a ocupat tronul boxului? Ultimua noutate care a fost auzită despre el: Ali este grav bolnav, și se află pe punctul de a deveni invalid. Bineînțeles că milioanele de bani câștigate anterior într-un fel atenuează tragedia sa. Dar nu cumperi cu bani sănătatea... Prin urmare, orice traumă a creierului și măduvei spinării determină spitalizare și consultanța neurologului.

 

Este obligatoriu repausul la pat

 

De obicei, prescriind tratamentul, medicii recomandă bazarea unui regim strict de repaus la pat timp de mai multe zile. Acest fapt apare ca urmare a prezenței de edem al țesutului cerebral, care poate fi agravat de eforturile fizice. Dacă simptomele comoției cerebrale nu progresează, este suficient 7-10 zile de petrecute într-un staționar neurologic, cu respectarea ulterioară a repausului la pat în condiții casnice - până la 21 de zile. În plus, în această perioadă de timp pacientul nu trebuie să citească, să vizioneze la televizor, să asculte muzică, este mai mult de dorit de evitat stresul emoțional, în special emoțiile negative, este contraindicată expunerea la soare, într-o odaie neventilată, în apropierea mecanismelor în mișcare.

Din medicamente, medicii prescriu de regulă diuretice ușoare pentru reducerea edemului țesutului cerebral, tranchilizante (sedative), precum și preparate care ameliorează fluxul și alimentarea cu sânge a creierului, vasodilatoare și o serie de alte medicamente. În plus este foarte important nu doar de finisat până la capăt tratamentul, dar de continuat în continuare supravegherea la medicul neurolog petru o perioadă nu mai puțin de 2 ani, cu efectuarea terapiilor profilactice periodice.

 

 

Comentari
adauga comentariu
adauga comentariu
Logare sub numele dn-voastra, pentru ca sa adaugati comentariul ca utilizator logat
Adauga comentariu ca oaspete:
Numele dn-voastra:*
Textul mesajului:*
trimite comentariu