Actual astazi
Folosiți-vă de medicamente cu înțelepciune

 „Pentru o mie de boli, trebuiesc o mie de medicamente”, - a scris un poet roman cu aproximativ 2000 de ani în urmă. Astăzi, acel poet ar fi probabil scris: „Pentru o mie de boli, trebuiesc o mie de pastile”! Întradevăr, se pare că pentru orice beteșug, real sau imaginar, există pilula sa. După datele de care dispune Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în lume există în jur de 100.000 de medicamente diferite, în componența cărora intră mai mult de 5000 de agenți activi.

Plusurile și minusurile

Fără îndoială, medicina modernă, ajută mult omenirea. Mulțumită doar vaccinurilor au scăzut dramatic mortalitatea din cauza rujeolei, tusei convulsive, tetanosului și difteriei. Vaccinărilor le aparține meritul extirpării variolei. Nu este surprinzător, că mulți astăzi au o mare încredere în medicamente. Potrivit părerii multor oameni, este bun acel doctor care prescrie o cantitate mare de medicamente. În Statele Unite ale Americii, în fiecare an, medicii prescriu mai mult de 55 de miliarde de rețete. În Franța fiecare om cumpără anual în medie 50 de pachete de comprimate. Iar fiecare cetățean din Japonia cheltuie pe medicamente, în medie, mai mult de 400 de dolari anual.

Pentru a utiliza medicamentele cu înțelepciune, trebuie să se realizeze că există întotdeauna un factor de risc. Orice medicament, chiar și aspirina și preparatele din plante pot avea efecte secundare nocive. Această probabilitate crește dacă mai multe medicamente sunt administrate simultan. Efectul medicamentului asupra organismului este influențat chiar și de ceea ce mîncăm și bem. Mîncarea, fie stimulează sau neutralizează efectul preparatelor farmaceutice.

Există și alte pericole. Pot să apară reacții alergice la unele medicamente. Dacă nu luați medicamentele așa cum ele sunt prescrise - dozate corect și primite la intervale de timp specificate, încălcați regimul primirii desemnat de medic, păi atunci ele nu doar pot să nu ajute, dar și să aducă prejudicii. Același lucru se întîmplă cînd medicul prescrie un preparat incorect sau inutil. Luînd medicamente cu termenul de valabilitate expirat, precum și medicamente necorespunzătoare standardelor sau contrafăcute, noi riscăm mult de a ne deteriora sănătatea.

Antibioticele: Pro și Contra

Antibioticele au apărut cu mai mult de 50 de ani în urmă, și în răstimp au reușit să salveze viața a milioane de oameni. Datorită antibioticelor a apărut posibilitatea să se trateze așa maladii cumplite ca lepra, tuberculoza, pneumonia, scarlatina, sifilisul și multe alte infecții. Antibioticele au stîrnit, la vremea lor, o adevărată revoluție în medicină.

Totuși înainte de a alerga la medic și a-l ruga să prescrie antibiotice, trebuie de uitat la ele dintr-o altă perspectivă. În caz de aplicare inadecvată a antibioticelor se poate provoca mai mult rău decît bine. Aceasta se întîmplă pentru că ele acționează aupra bacteriilor din organism și le extermină. Dar nu întotdeauna este posibil să se acționeze asupra tuturor bacteriilor. Un număr mic din ele reușesc să supraviețuiască. Aceste bacterii rezistente nu numai supraviețuiesc, dar, de asemenea se reproduc și se transmit de la o persoană la alta.

 De exemplu, într-un timp, în lupta împotriva infecțiilor, se folosea cu mare succes penicilina. Acum însă, întreprinderile producătoare de medicamente comercializează cîteva sute de feluri de penicilină, și parțial asta se explică cu rezistența sporită a bacteriilor care supraviețuiesc după utilizarea lui.

Dacă într-adevăr aveți nevoie să luați antibiotice, asigurați-vă că au fost prescrise de un medic calificat, și că acestea au fost achiziționate în instituții oficial împuternicite. De asemenea, este important să se ia doza corectă de medicament la intervale stabilite. Cursul de tratament cu antibiotice trebuie să se treacă în întregime, chiar dacă vă simțiți mai bine înainte de finalizarea acestuia.

Injecțiile sunt mai eficiente ca tabletele?

„Mai bine injecția!” Aceste cuvinte sunt cunoscute multor medici și lucrători medicali. Astfel de rugăminți sunt bazate pe convingerea că medicamentul este introdus prin injecție direct în fluxul sanguin și acționează mai puternic decît tabletele sau pilulele. Dar mulți uită că injecțiile sunt însoțite de pericolele, care nu vă amenință atunci cînd primiți medicamentele configurate diferit. Dacă acul este contaminat, pacientul poate fi infectat cu virusul hepatitei, tetanos și chiar SIDA. Un ac nesteril poate provoca, de asemenea, un abces dureros. Primejdia crește dacă injecția se face de către o persoană necompetentă.

Dacă în realitate aveți nevoie de un curs de injecții, asigurați-vă că acestea vor fi făcute de o persoană cu studii medicale. De dragul propriei siguranțe asigurați-vă întotdeauna că acul și seringa sunt sterile.

Medicamentele contrafăcute

 Potrivit OMS, industria farmaceutica mondială - aceasta este o afacere enormă, a cărui venit anual constituie mai mult de 170 de miliarde de dolari americani. Tinzînd să folosească asta în interesele lor, unii "meșteri" produc medicamente false, care la exterior seamănă cu cele adevărate. Ele au aceeași etichetă și ambalaj, dar ele sunt inutile sau chiar periculoase.

Deși medicamentele contrafăcute se întîlnesc peste tot, ele sunt deosebit de răspîndite în țările în curs de dezvoltare și utilizarea lor duce uneori la consecințe tragice. De exemplu, în Mexic, pacienții cu arsuri au suferit infecții grave ale pielii cauzate de așa-numitul remediu făcut din rumeguș, cafea și praf. În Birmania, zeci de săteni au murit de malarie, posibil pentru că au primit medicamente contrafăcute, zădarnice în lupta împotriva febrei de malarie.

Cum să te protejezi de medicamentele contrafăcute? Trebuie să vă asigurați că cumpărați medicamentele într-o instituție demnă de încredere. În nici un caz nu procurați medicamente de la persoane private sau avizuri publicitare.

Economisim pe sănătate

Adesea deservirea medicală a pacientului depinde de grosimea portofelului său. Dorind să economisească timp și bani, mulți merg la farmacie, ocolind medicul. Unii dintre ei cunosc cu ce vor să fie tratați întrucît au primit acel medicament înainte sau au auzit despre el de la prieteni. Dar ceea ce ei își doresc, nu este întotdeauna ceea de ce au nevoie.

Există și așa cazuri: pacientul merge cu rețeta la farmacie și realizează că medicamentul îl va costa scump. Atunci, în loc să găsească suma necesară de bani, mulți adesea procură un preparat mai ieftin sau răscumpără remediile medicale doar parțial.

Aveți într-adevăr nevoie de medicamente?

Dacă au apărut probleme grave de sănătate într-adevăr, interesați-vă ce vi se prescrie. Nu ezitați să puneți întrebări medicului sau farmacistului dumneavoastră despre medicamentele prescrise, doar aveți dreptul să aflați tot ceea ce vă interesează. Dacă luați medicamentul greșit, posibil că el nu va acționa și situația nu se va ameliora. Trebuie să știți ce doză de medicament și la ce oră trebuie să luați, cît timp ar trebui să dureze tratamentul. În plus, ar trebui să cunoașteți care produse alimentare, băuturi, precum și care medicamente și activități trebuie evitate în timpul urmării cursului prescris. Nu va fi de prisos să fiți la curent cu posibilele efecte adverse ale medicamentelor, precum și ce se face în cazul în care ele apar.

Țineți minte că preparatele medicale - acest lucru nu este un panaceu pentru toate bolile. Utilizați medicamentele numai atunci cînd este cu adevărat necesar. Adesea, pentru îmbunătățirea stării de sănătate e suficient să te odihnești și să manînci bine.

 Comentari
adauga comentariu
adauga comentariu
Logare sub numele dn-voastra, pentru ca sa adaugati comentariul ca utilizator logat
Adauga comentariu ca oaspete:
Numele dn-voastra:*
Textul mesajului:*
trimite comentariu