Lucruri cardio
Boala ,,somnului’’ sau cum să trăiești cu presiunea scăzută

Una dintre cele mai populare  teme în publicațiile medicale și emisiunile TV- hipertensiunea – tensiunea arterială ridicată. Și acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece boala este extrem de periculoasă și este foarte larg răspândită. Dar există și o altă patologie, care este asociată cu tensiunea arterială – hipotensiunea, o afecțiune în care presiunea este mai scăzută decât în mod normal.

Hipotensiunea arterială nu amenință cu consecințe grave, cum ar fi hipertensiunea, probabil acesta este motivul pentru care se acordă mai puțină atenție acesteia, dar și medicii când descoperă la pacienții săi presiunea scăzută, în cele mai frecvente cazuri nu acordă importanța cuvenită. Iar între timp, starea de sănătate a hipotonicului - persoana cu tensiune scăzută – nu poate fi notată pozitiv.

 

Care presiune poate fi considerată scăzută?

În cazul în care presiunea depășește 139 pe 90 mm Hg, medicii definesc în mod evident aceasta că este ridicată. Dar iată că pentru presiunea scăzută, valoare exactă nu există. Cu toate acestea, majoritatea medicilor consideră o presiune scăzută care nu depășește 100 (sistolică sau ,,superioară’’) pe 60 (diastolică sau ,,inferioară’’) milimetri coloana de mercur. Nu întotdeauna este corect de considerat hipotensiunea ca un proces patologic. Pentru mai mulți oameni, tensiunea scăzută – constituie o normă distinctivă. La acești oameni o astfel de caracteristică fiziologică nu provoacă nici un fel de disconfort. Acest lucru este adesea observat la copii, adolescenți, femei tinere, precum și la sportivi și balerine. Dar totuși, la majoritatea persoanelor, din cauza presiunii scăzute, starea de sănătate se agravează în mod considerabil, precum și operabilitatea de lucru. Și cu acest lucru e posibil și trebuie de luptat.

Cum trăiesc persoanele cu tensiunea scăzută?

Tensiunea arterială scăzută începe să se afirme în primele minute de trezire dimineața: hipotonicii se ridică din pat slabi, fără odihnă, și deseori cu dureri de cap. Pe parcursul zilei, aproape în fiecare clipă îi depășesc dorința de a dormi, și este foarte dificil pentru ei de a se impune să lucreze. Neatenția, incapacitatea de concentrare a atenției, oboseala rapidă, somnolența, letargie și apatie, performanța de lucru scăzută și instabilitatea emoțională, manifestată prin iritabilitate – acestea reprezintă principalele simptome ale acestei maladii. Dar, deseori, hipotonicii se plâng de dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor, transpirație, scaun instabil, arsuri la stomac. Muți suferă de insomnie. Aceste plângeri sunt caracterizate prin amețeli frecvente și dureri de cap, care apar de tip migrenă cu greață și vomă. De altfel, pentru a domoli durerea de cap uneori este posibil și fără comprimate: ea descrește după o plimbare pe jos la aer proaspăt și după efectuarea exercițiilor fizice, fricționarea regiunilor temporale cu oțet sau aplicând pe cap gheață sau un prosop îmbibat în apă rece.

Ritmuri diurne

Nivelul tensiunii arteriale în prezența hipotensiunii cronice este instabil și se poate modifica pe tot parcursul zilei, și odată cu el se modifică și starea de sănătate. De obicei, după câteva ore după trezirea de dimineață, hipotonicii revin la viață și se simt mai bine. Pe la jumătatea zilei, din nou se începe declinul dispoziției și a performanței de muncă, iar înspre seară starea de sănătate se îmbunătățește din nou. În plus, hipotonicii reacționează acut la instabilitatea presiunii atmosferice, temperatură, umiditate. Foarte multe persoane tolerează dificil călătoriile în transportul public aglomerat. Starea lor de sănătate se deteriorează și după consumarea unei cantități mari de alimente, precum și în timpul perioadelor de stres emoțional intensificat. Este interesant faptul că multe persoane se simt mai bine în zilele reci.

Care sunt cauzele?

Hipotensiunea arterială poate să nu fi o stare independentă, dar ca un simptom al unei maladii diferite: tulburarea aparatului cardiovascular, insuficiență cardiovasculară, boli infecțioase, ulcer gastric și ulcer duodenal, anumite maladii ale organelor respiratorii, dezechilibru hormonal etc. În acest caz, pentru normalizarea tensiunii arteriale este necesar realizarea tratamentului maladiei de bază.

Hipotensiunea arterială se poate prezenta și în formă acută, care necesită asistență medicală imediată, în prezența hemoragiilor masive.

 Hipotensiunea arterială care există de la sine, nu este asociată cu altă patologie – rezultatul reducerii tonusului vascular. Fluxul de sânge prin vasele sanguine dilatate excesiv încetinește, și din această cauză țesuturile și organele nu dispun de suficient oxigen care ajunge cu sângele și substanțele nutritive, și ca rezultat – scade tonusul general al organismului. Mulți cercetători consideră că o astfel de hipotensiune arterială este ereditară.

 

Pierderile de cunoștință 

 Una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderilor de cunoștință o constituie anume reducerea tensiunii. Acest lucru se poate întâmpla în cazul ridicării bruște din pat, când presiunea sanguină cade brusc în vasele sanguine ale creierului. În astfel de cazuri, omul trebuie culcat: în poziție orizontală, se îmbunătățește aprovizionarea creierului cu sânge și victima își revine mai rapid. Sub cap nu trebuie nimic de așezat. În cazul în care nu este nici o posibilitate de a pune omul în poziție orizontală, trebuie pus într-o poziție așezată cu capul puțin lăsat în jos (în mod ideal capul trebuie să fie poziționat între genunchi).

Deseori, martorii la pierderi de cunoștințe încearcă să ajute victima cu ajutorul unui anumit preparat cordial, și anume cu ei trebuie să fie atenți: nitroglicerina, de exemplu, extinde și mai mult vasele sanguine și contribuie la sporirea presiunii. De aceea, este mai bine de utilizat amoniac tradițional. Există și o altă modalitate de a aduce în conștiință – de presat de cîteva ori cu unghia pe punctul care se află aproximativ la jumătatea distanței dintre buza superioară și nas.

 

Este necesar de tratat hipotensiunea arterială?

Din păcate, medicii frecvent consolează pacienții săi hipotonici spunându-le că pentru ei tensiunea scăzută este mai degrabă norma lor, decât maladie. Posibil în aceste cuvinte și este o parte de adevăr, dar totuși nu trebuie de suferit și de îndurat tensiunea arterială scăzută.

Mai întâi de toate, să spunem că, dacă aveți posibilitatea să vă planificați ziua în conformitate cu starea de sănătate (de exemplu, dacă nu lucrați), cel mai bine este să procedați în modul următor: să dormiți timp de o oră sau două în timpul zilei, dacă vă trage la somn, să vă treziți mai târziu, și așa mai departe. În cazul în care cafeaua vă este de ajutor, puteți utiliza acest mijloc, dar în limite rezonabile: se bea nu mai mult de 3 cești de cafea pe zi. Pentru normalizarea tonusului vascular este de mare ajutor ceaiul verde tare. La unii pacienți hipotonici, starea de sănătate se îmbunătățește după masă, în acest caz încercați să luați masa mai des pe parcursul zilei, dar în porții mici.

Totuși cel mai bine este de antrenat vasele sanguine, deoarece anume în imperfecțiunea lor se ascunde cauza stării de sănătate precară. Pentru aceasta foarte bine corespunde un duș alternativ cu tranziții ușoare de la apa caldă la rece, prin frecția și vărsarea apei la temperatura camerei, cu răcirea ei treptată cu un grad timp de 3-4 zile. Procedurile acvatice trebuie finisate prin fricționarea întregului corp cu un prosop aspru.

Este posibil de antrenat vasele sanguine și în baia cu aburi, dar nu se permite de abuzat cu aceasta, pentru că șederea în camera cu aburi mai mult de 10-12 minute poate fi periculoasă pentru pacienții hipotonici.

Hipotonicilor le sunt necesare doar exercițiile fizice moderate, în special în aer liber: mersul pe jos la distanțe scurte, plimbările cu schiurile și bicicleta, înot, jocuri sportive, care nu necesită eforturi fizice excesive. Este minunat dacă faceți gimnastica de dimineață, doar că ar trebui de evitat orice mișcări bruște și răsuciri ale capului. De altfel, este conceput un antrenament special pentru pacienții hipotonici.

Urmăriți regimul dumneavoastră: acesta ar trebuie să fie unul complet și variat, să conțină cantități mari de proteine animale. Introduceți în regimul dumneavoastră alimentar cașcaval, ouă, ceai dulce și cafea (cu excepția cazului dacă nu vă este contraindicat). Folosiți în regim vitaminele. Posibil, aceste recomandări par banale pentru cineva, dar de fapt, aceste măsuri în ansamblu sunt foarte eficiente, trebuie doar efectuate în mod constant.

Există și medicamente care ajută la mobilizarea tonusului general al organismului. Acestea sunt tincturile de Eleutherococcus, ginseng, schisandra, planta diavolului, Aralia, precum și pantocrin. De regulă, aceste preparate sunt alocate de 2 ori pe zi: dimineața și în mijlocul zilei. Nu se recomandă administrarea pe timp de noapte, fiindcă acestea pot deranja somnul. Toate aceste preparate sunt distribuite în farmacii fără prescripție medicală, dar totuși mai întâi este mai bine de consultat un specialist, cu atât mai mult că posibil să aveți necesitatea unor medicamente suplimentare, cum ar fi de exemplu, preparate pentru îmbunătățirea somnului de noapte, normalizarea activității cardiace, de care deseori suferă pacienții hipotonici.

Dacă preferați să vă tratați cu plante medicinale, puteți profita de o astfel de compoziție: flori de paie – 2 lingurițe, frunză de Menyathes trifoliată – 4 lingurițe, plantă de ventrilică – 2 lingurițe, rădăcină de inulă – 1 linguriță, plantă de Hypericum – 5 lingurițe, rădăcină de păpădie – 1 linguriță, floricele de vetrice – 2 lingurițe, plantă de pelin – 1 linguriță, floricele de cicoare – 1 linguriță, plantă de salvie – 3 lingurițe. Peste trei linguri din colecția de plante se toarnă 2,5 pahare cu apă clocotită într-un termos, se infuzează timp de 6-8 ore, și a doua zi se consumă toată infuzia divizată în 3 doze cu 30 minute înainte de masă. Peste 2-3 săptămâni se simte o ameliorare: se normalizează somnul și tensiunea, se reduce starea de slăbiciune. Efectul de lungă durată se realizează doar prin utilizarea prelungită și regulată a plantelor medicinale (timp de 3-4 luni). Primăvara și toamna se recomandă primirea acestei colecții pe parcursul a două luni în scop profilactic chiar și în prezența unei stări bune de sănătate.

De asemenea, se reamintește faptul că în prezența hipotensiunii, foarte efectiv este tratamentul cu fizioterapie, despre care medicii noștri deseori îl trec cu vederea.

Dar, nu este necesar de a se baza doar pe medicamente și metode de tratament cu aparate, este necesar numaidecât de activat și  îmbunătățit stilul de viață. În cazul aplicării complexe a tuturor posibilelor măsuri, se obține mai rapid și mai stabil efectul dorit. În cele din urmă, fiecare decide pentru sine: este necesar de privit lumea ca printr-un pahar murdar – să fii atent pe jumătate și toată ziua să vrei să dormi, sau de a efectua mici eforturi pentru ca viața să fie mai bună și mai interesantă.

 

Gimnastica pentru pacienții hipotonici

În poziția culcat pe spate, cu brațele de-a lungul trunchiului, picioarele drepte: se relaxează, și se inspiră încet prin nas, și se expiră prin gură. Se repetă de 5-6 ori.

Se întoarce capul la dreapta. Palma mîinii drepte se așează pe partea stângă a gâtului, și se masează de la unghiul mandibulei spre claviculă. Aceeași acțiune se face și cu mâna stângă cu partea dreaptă a gâtului. Se repetă de 2-3 ori.

În mod alternativ se masează fruntea cu palmele de la jumătate spre tâmple timp de 30 secunde. După care se fricționează tâmplele cu buricile degetelor mijlocii – de 6-8 ori.

Cu brațele de-a lungul trunchiului, relaxați, se efectuează 3-4 respirații adânci și inspirații. Se odihnește timp de 30 secunde.

Buricile a patru degete îndoite se pun deasupra oaselor pomeților la nivelul ochilor și se presează inițial mai puternic, după care mai slab timp de 6 secunde; pauză 13 secunde. Se repetă de 3-4 ori.

Se închid ochii, și cu degetele ambelor mâini se masează pleoapele din colțurile interioare ale ochilor spre exterior. Se repetă de 4-5 ori.

Se ridică mâinile în părți în sus, se conectează palmele, și se întinde – inspirație, mâinile de-a lungul trunchiului – expirație. Se repetă de 4-5 ori.

Se întind mîinile în părți – se inspiră, se așează palmele pe partea inferioară a pieptului, se presează puternic – se efectuează o expirație de lungă durată prin buzele semiînchise. Se repetă de 4-5 ori.

Se întind mâinile în părți – se insipră, expirând apoi lent prin ridicarea la piept a piciorului drept, apoi a  piciorului stâng curbat de la genunchi. Se repetă de 4-5 ori.

Se inspiră, expirați, luați loc, rotiți trunchiul spre dreapta, se culcă. Același lucru – cu rotire la stânga. Se repetă de 4 ori.

 

Se întind mâinile în părți – se inspiră, se ia loc, se va apleca înainte, și se va ajunge la picioare cu degetele de la mâini – se expiră. Se repetă de 4-5 ori.

Comentari
adauga comentariu
adauga comentariu
Logare sub numele dn-voastra, pentru ca sa adaugati comentariul ca utilizator logat
Adauga comentariu ca oaspete:
Numele dn-voastra:*
Textul mesajului:*
trimite comentariu