Camera pentru copii
Ce desenează copilul dumneavoastră?

De ce copii mici conduc (sau mai degrabă duc) creionul pe foaie cu așa elan? Psihologii consideră că în acest mod ei își revarsă emoțiile lor; aceasta este modalitatea lor de a înțelege lumea și pe ei însăși.Nu este surprinzător că pe baza desenului se pot spune foarte multe despre faptul dacă micului artist îi place existența sa, sau lui nu-i este destul de confortabil în această lume.

Desenează-ne pe noi!

Doriți să aruncați o privire în sufletul copilului? Selectați un moment când copilul ia creioanele și albumul de desenat, și propuneți să deseneze familia sa. Nu îi sugerați și nu îi precizați pe cine anume și în ce mod el trebuie să deseneze. Nu incomodați micul Rafael, dar urmăriți-l în liniște. Este posibil să descoperiți o mare surpriză.

Tata, mama, eu...

În care ordine a desenat copilul membrii familiei? Dacă s-a desenat primul, nu înseamnă defel că este un egocentric. Așa și ar trebui să fie. Până la urmă copilul desenează lumea sa, în care el este principalul bun vrăjitor. Altfel e situația dacă el s-a desenat doar pe el singur. Aceasta înseamnă că el nu se simte un membru al familiei, și există singur de la sine. De regulă, după el, copilul desenează acel membru de familie pe care îl consideră cel mai important.

De obicei, ultimii desenați pe hârtie apar frații noștri mai mici – pisica și câinele. Iar dacă prietenul cu coadă se află al doilea rând consecutiv, atunci înseamnă că copilul se simte singur. Dacă copilul ,,a uitat’’ să deseneze pe cineva dintre membrii de familie, acesta este un semnal de alarmă. Acest lucru poate însemna faptul că acel ,,cineva’’ îi este neplăcut copilului. Posibil este o răzbunare pentru o recentă jignire sau pedeapsă.

Toți copiii doresc să crească cât mai rapid, de aceea ei se desenează la același nivel cu cei adulți – ei bine, poate un pic mai jos. În cazul în care copilul s-a desenat foarte mic, probabil că el este foarte dependent de părinți, care îl împiedică să-și afișeze propria individualitate.

 

 

Toți împreună

În cazul în care pe desen toți membrii familiei stau alături și se țin de mână, atunci înseamnă faptul că copilul se simte o parte dintr-o singură entitate sub numele de ,,familie’’. El este sigur de dragostea comună pentru el.

Cel mai aproape de el, copilul desenează pe cea mai dragă persoană pentru el, în care are încredere cu toată ființa sa. Părinții care comunică puțin între ei și cu copilul, apar pe hârtie în diferite colțuri sau în ferestre separate, izolate prin linii. Și mai grav este dacă ei vor sta cu spatele unul față de altul.

Frații sau surorile mai mici, de asemenea, de multe ori se află deoparte de toți ceilalți. În cazul în care sunt și de dimensiuni microscopice, aceasta înseamnă că copilul este gelos și se luptă pentru atenția părinților.

Produse Agro

Iar zâmbetele până la urechi, fundițe, floricele, baloane care zboară, ca și fluturii din jur – constituie un semn singur că copilul se simte bine în această lume.

Picioarele, brațele, capul

Copiii de 3-7 ani deja desenează în mod clar toate regiunile feței și ale corpului, fără să uite de detalii. Absența unei anumite regiuni ale corpului pune în gardă. Brațele lungi ale cuiva dintre membrii familiei vorbesc despre faptul că copilul simte teamă față de el, că îl poate pedepsi, lovi. Dacă tatăl deseori mustră copilul, atunci copilul poate ,,uita’’ să-i deseneze gura acestuia. Picioarele mari și groase la figurine, pot indica faptul că copilul simte tensiune în familie și tinde în mod inconștient către o bază mai solidă a relațiilor de familie.

Copilul care nu se simte confortabil în lume, desenează oameni înspăimântători cu brațele întinse lateral și cu degetele mari. Autorul ce desenează persoanele cu picioare lungi, cel mai probabil că tinde spre independență, iar dacă artistul debutant îi indică pe toți cu brațele în sus, atunci nu este prea bine. Aceasta înseamnă faptul că lui îi place să inspire frică, ca la toți să le fie frică de el.

Sensibilitatea are culoarea cerului

Copilul va încerca să picteze cea mai preferată și apropiată persoană a sa cu aceeași culoare ca și a sa. Cei insistenți și agitați aleg de obicei culorile calde și fierbinți – roșu închis și oranj. Tonurile reci sunt preferate de copiii liniștiți, visători, serioși. Ei sunt atrași de culorile albastru deschis, albastru, galben pal. Contrastul de alb și negru – reflectă un conflict intern, cu care copilul nu este capabil să-l soluționeze.

Și acordați atenție faptului cum copii dumneavoastră pictează imaginea. Dacă creionul sare din sectorul conturului, înseamnă că copilul este iubitor de libertate și este înzestrat cu darul independenței. Dacă însă desenul este pictat în mod ordonat și mai ales, dacă între contur și culorile de bază rămâne o dungă albă – este un indicator că copilul nu este sigur în forțele proprii, se simte vulnerabil și simte mereu necesitatea sprijinului dumneavoastră.

 

 

Comentari
adauga comentariu
adauga comentariu
Logare sub numele dn-voastra, pentru ca sa adaugati comentariul ca utilizator logat
Adauga comentariu ca oaspete:
Numele dn-voastra:*
Textul mesajului:*
trimite comentariu