Linkuri utile

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/u0566600/data/www/medportal.md/ws/templates/default/include/left_rek.php on line 39
chirurgie
Fractura de col femural

În ultimul timp, noi auzim tot mai frecvent despre fracturile de col femural, în special, la persoanele în vârstă. Și, probabil,toți cunosc faptul că această boală este foarte gravă, care de multe ori duce la faptul că omul își petrece în pat tot restul vieții sale. La ce să se aștepte omul cu astfel de boală, cu ce poate fi ajutat și dacă există anumite măsuri de prevenire a fracturilor de șold?

Unde se află gâtul femural al șoldului?

Femurul – este cel mai mare și mai lung os tubular în organismul omului. Acesta este compus din corp și două epifize (capete). Epifiza superioară se finisează cu capul rotungit al femurului, care este conectat la osul bazinului. Corpul femurului este conectat cu capul ei cu ajutorul părții înguste ale gâtului femural. Capul osului de șold și depresiunea (care este numită acetabul) osului bazinului formează articulația șoldului. În interiorul articulației se află ligamentul rotund al capului femural, prin care trec vasele de sânge și nervii.

Cum este recunoscutăfractura de col femural?

Pentru a recunoaște fractura de col femural, și pentru a oferi ajutor victimei în mod competent și pentru a nu dăuna cu acțiuni nesănătoase, trebuie de cunoscut simptomele fracturii de șold.

Primul simptom – este durerea, care este concentrată în zona inghinală. Ea nu este accentuată, astfel încât pacientul nu solicită mai multă atenție la starea de sănătate. Totuși, în timpul mișcării durerea se accentuează. Aceasta de asemenea crește, dacă se încearcă a călca pe călcâiul piciorului care după cum suspectați este rupt.

Al doilea simptom – este rotația externă,  atunci când piciorul rupt se rotește puțin spre exterior. Acest fapt poate fi observat la laba piciorului.

Cel de-al treilea simptom – prescurtarea membrelor. În cazul în care se îndreaptă puțin picioarele, atunci piciorul rupt va fi puțin mai scurt. De fapt, lungimea piciorului nu se schimbă; dar se întâmplă relativ reducerea acestuia cu circa 2,4 cm. Acest lucru se datorează faptului că osul este rupt, și muchii se contractă, deplasând piciorul mai aproape de pelvis.

Al patrulea simptom - ,,călcâiul blocat’’. Dacăse cerevictimeisădeținăgreutatepepiciorulîntins, el nu vareușisăfacăacestlucru, deoarececălcâiulvaaluneca tot timpul de pesuprafațapatului, cu toatecăaltemișcări ( flexiuni, extensiuni) suntposibile. Uneori se întâmplăcazuricândpacienții cu fractură de sold se pot deplasaîncăcâtevazilesauchiarsăptămâni, daracestlucruestefoarterarîntâlnit. Înacestecazuri, simptomelesuntaceleași, doarcădurereaînzonașolduluișiinghinalăestemaislabă, ceeacepermitepacientuluisă se deplaseze.

 

Primulajutor

Nu încercațisăstabilițipiciorulînpozițiasaobișnuită. Primullucru care trebuie de făcut – așezațipersoanaînpozițiaculcatpe spate, se fixeazăpiciorul cu o placă, șinumaidecât se capteazăarticulațiilegenunchiuluișișoldului, șidoarapoi se conduce persoanaîntr-o insituțiemedicală.

 

Tratament

Tratamentulfracturiide col femoralprezintămultedificultăți. Condițiiledeidiomînaceastdomeniu nu suntfavorabiledincauzacaracteristiciloranatomice locale șidificultățile de imobilizare (asigurareaimobilității). Vindecareafracturiiosoase are loc nu mai devreme de 6-8 luni. Prinurmare, o lungăperioadă de timppaciențiisuntnevoițisă respecte regimulde repausla pat, care la oameniiînvârstăpoateprovocadezvoltareacomplicațiilor: pneumonie congestivă, escare, tromboembolism.Anumeacestecomplicațiideseori duc la rata de mortalitateridicatăînprezențaacesteiboli. Dinaceastăcauză, metodele de tratament, asociatecuimobilizareaprelungită a pacientului, mediciiinsistăsă nu fie utilizatepentrupersoaneleînvârstă, dar acestfapt nu poate fi evitat. Înprezent nu suntutilizate ca metode de tratamentindividualtracțiuneascheleticășibandajulipsosde șold.

Încazulfracturilor de col femural, cea mai rațională este intervențiachirurgicală. Însituațiilecândaceastlucru este contraindicat (staregeneralăseveră, senilitatesaudacăpacientulchiarșiînainte de trauma nu pouteasă se deplaseze), se aplicătracțiuneascheletuluișibandajulipsos de șold.Scopulacesteimetode – este salvareaviețiipacientului.

Operația este efectuatăconformindicațiilorde urgență. Încazulîn care aceasta se realizează nu înziuaprimiriipacientului, atuncipână la operație se aplicătracțiuneascheletică. Operația se concluzionează fie prinosteosinteză – restabilireaintegritățiiosului, sauprinprotezearticulare, care prezintă o serie de avantaje (inclusivreducereperioadei de repaus la pat), înspecial la paciențiicuvârsta peste 70 de ani. Prognosticulfracturilor de col femuralînraportcuviața este favorabilînceea ce priveșterecuperareadupătratamentul chirurgical.

 

Cum săavemgrjă de ceibolnavi

Încazulîngrijiriipaciențilorcufracturiîn zona coluluifemural, apar o serie de probleme care trebuierezolvate. Prima dintreele – este durereaîn zona pelvisuluișipiciorului. Aceasta nu este puternică, dar aducecueastarea de disconfort, și ca urmare, tulburareacontactuluipsihologiccupersoanadată – cu el se ajungedificil de comunicat.

O altăproblemă – este incontiențaurineilauniipaciențiîntimpulprimelorzile. Încazulîn care se întâmplăacestlucru, atunciartrebuisăcunoaștețifaptulcăînprezențauneiîngrijiricorespunzătoare, șiasistențeicorectetimputil, aceastăproblemă se rezolvăfoarterepede, dacădesigur, nu există o tulburarefuncțională a veziciiurinare.

Una dintreproblemele majore – escarele de decubit. La astfel depersoane, acesteaaparîn principal peosul sacrum șipecălcâiulpicioruluiinflamat. Dinaceastăcauză,îndatăceomul a căzutînpozițieculcată, acesteregiunisimtnecesitateaprofilacticiiescarelor de decubit.

Cea mai eficientămetodă de a preveniescarele de decubit– reprezintăschimbareafrecventă a poziției. Dar singurapentruaceasta este posibilitatea–de a se întoarcepeparteasănătoasăși de a ridicapelvisul de pe pat – extrem de dureroasă. Se întâmplăcăstarea de disconfortsaudurerea de la fracturăsă fie atât de puternică, încâtpacientulnu simtedurereînregiuneasacrală, șileziuneade decubit este descoperitădoar la schimbarealengeriei de pat.

Dincauzafaptuluicăosulsacru este înmod constant în contact cupatul, iarpielea se poateumezi, pentruprevenireaerupțiilorcutanatetrebuie de aplicatînmodnecesarunguentepentrupieleuscatăsaupudre (talc pentrucorp, unguentcu zinc). Este foarte important de schimbatfrecventlengeria, șisubosulsacru – scutecele.

Un masaj eficient ajută de a face față stagnării sângelui la nivelul piciorului afectat, care conduce la durere puternice. Cel mai bine este de făcut un masaj ușor masând piciorul de la călcâi spre trunchi. De asemenea este necesar de stabilit anumite instrumente care ar putea ajuta de ridicat cât de puțin de ridicat din așternut pelvisul, oferind astfel odihnă osului sacral, dacă este imposibil de întors pe partea laterală.

Toți pacienții care au petrecut o lungă perioadă de timp în poziție culcat pe spate, suferă de atonie intestinală, în rezultatul căreia apar constipațiile. Această problemă este foarte dificilă de manevrat, deoarece această durere pe o parte, împiedică mișcarea activă, și din altă parte, are efect negativ asupra apetitului – pacientul mănâncă puțin, și apar constipațiile. Durerea apărută din cauza întârzierii scaunului agravează durerea de la fractură. Constipația -  este o problemă gravă pentru cei la care este fracturat colul femural. Profilaxia este mai bine de început imediat, literalmente de la primele ore ale maladiei. Pentru aceasta, este necesar de consumat produsele care sporesc peristaltismul intestinal. Un rezultat bun îl oferă uleiul de floarea-soarelui, consumarea produselor lactate. Se pot utiliza laxativele, care stimulează peristaltismul. Șederea în poziția culcat pe spate o lungă perioadă de timp conduce  la o altă complicație gravă  - pneumonie, în general, desigur la persoanele în vârstă. Aceasta reprezintă o complicație destul de comună. Profilaxia acesteia necesită exerciții active de respirație.

Următoarea problemă este rotația externă a piciorului. În cazul în care pacientul cu timpul se poate ridica și chiar se poate deplasa după fractura colului femural, atunci ca urmare a rotației inversate a piciorului va interfera cu mersul pe jos. Piciorul trebuie de fixat sau cu ajutorul unei atele, sau cizmă, la călcâiul căreia este fixată o bară care va împiedica rotirea piciorului pe partea exterioară. Desigur că atelele sunt mai convenabile. Din aceasta este mai ușor de scos și de introdus. După posibilitate, prima perioadă piciorul ar trebui să se afle întotdeauna în această atelă sau cizmă. În atelă sau cizmă este necesar de introdus o bucată de blană sau spumă de cauciuc în scopul evitării escarelor de decubit.

 

Probleme psihice

Uneori, la persoanele în vârstă cu fractură de col femural se observă problemele psihice. Durerea, spațiul limitat, reducerea propriilor capacități – toate acestea agravează starea psihică. La pacient se poate dezvolta depresia. Caracteristic este senzația de tristețe. La unele persoane în vârstă de dezvoltă demența, adică demența senilă. În astfel de cazuri, asistența se reprezintă prin crearea unui mediul familiar confortabil prin stabilirea unei comunicări maximale cu acești pacienți. Acest lucru este foarte important, fiindcă în procesul de recuperare după traume fizice un rol primordial îl ocupă sănătatea psihică. Persoanele care suferă de boli psihice au mai mari șanse să decedeze în termen de 2 ani după fracturarea osului femural. Acest fapt a fost dovedit de cercetările științifice, în cursul căreia oamenii de știință au studiat starea psihică a 731 de persoane care și-au fracturat osul femural. Sa dovedit faptul că persoanele care suferă de demență, delire, depresie mai frecvent decedează în termen de 2 ani după traume fizice. În plus, demența și depresia duce la deces în primele 6 luni după traumă, depresia – un pic mai târziu, în timpul primilor 2 ani.

 

Când se permite de ridicat din pat?

Această întrebare este hotărâtă de către medic în mod individual pentru fiecare pacient în parte, în funcție de gravitatea fracturii și starea generală de sănătate a pacientului. În cazul în care totul se petrece fără complicații, medicul poate permite pacientului să fie așezat pe pat la a 5-a – 10-a zi de boală. După ziua a 10-a sau a 15-a pacientului îi este permis să se ridice lângă pat și să stea cu sprijinul unui scaun, premergător sau o bară. De la ziua a 21-a este necesar de încercat încetișorde deplasat. Dacă pacientul simte dureri puternice sau apar complicații, atunci aceste termene pot desigur să crească. Iar în cazul în care pacientul singur este interesat pentru a se ridica și merge cât mai curând posibil, atunci termenele se pot reduce.

 

Se poate de evitat fractura de col femural?

Așa cum se spune în popor, de soartă nu poți fugi. Dar totuși există posibilitatea reducerii riscului de fractură a colului femural. Problema este în faptul că fractura de col femural adesea apare pe fonul osteoporozei senile, din acest motiv această traumă se întâmplă în special la persoanele în vârstă.

Osteoporoza – este tulburarea structurii osoase, care conduce la fragilitatea oaselor. Din această cauză, chiar și o mică forță  a factorului traumatic (de obicei, căderile) are ca rezultat fractura.

Osteoporoza se dezvoltă anume la persoanele în vârstă deoarece se tulbură absorbția calciului în oase –a materialului de construcție primar. Absorbția calciului este în legătură cu hormonii sexuali, iar odată cu înaintarea în vârsta acești hormoni sunt produși din ce în ce mai puțin. Ca urmare, oasele devin fragile și friabile, ceea ce pentru fracturi este de ajuns și o ușoară presiune. Mai mult decât atât, există anumite regiuni care cel mai frecvent sunt supuse traumelor,  apărute din cauza osteoporozei. Acestea sunt osul femural, coloana vertebrală și  oasele antebrațelor.

În prezent, Organizația Mondială a Sănătățiiechivalează după prevalență osteoporoza cu astfel de maladii ale secolului, cum ar fi maladiile cardio-vasculare, maladii oncologice, diabetul zaharat. Acest fapt demonstrează gravitatea problemei, din acest motiv persoanele în vârstă și apropiații săi trebuie să se gândească la profilaxia medicamentoasă a osteoporozei și fracturile tipice acestuia. Medicamentele pentru profilaxia și tratamentul osteoporozei sunt prescrise de către medic. De regulă, aceste medicamente sunt combinate cu suplimente de calciu, dar în aceste scopuri doar calciu nu este de ajuns.

 

Olandezii «se asigură din timp»

O modalitate interesantă de profilaxie a fracturilor de col femural în cazul căderilor a fost introdusă de compania de asigurări olandeză, care oferă clienților săi în vârstă lingerie de corp cu garnituri sub formă de pernuțe în zona șoldurilor. O astfel de lenjerie ,,blindată’’se eliberează clienților companiei de peste 80 de ani. Pasul neobișnuit al companiei se explică prin aspirația de a reduce cheltuielile pentru achitarea facturilor de spital ale clienților. Conform datelor companiei, aproximativ 1100 persoane anual își fracturează oasele din cauza căderilor, și în 600 de cazuri sunt fracturate oasele șoldului. Eficacitatea lenjeriei de corp ,,blindate’’ deja a fostconfirmatăși din experiențaGermaniei.

 

 

Articole asemanatoare
Comentari
adauga comentariu
дюняшева галина
06/02/2016
где можно купить это белье
adauga comentariu
Logare sub numele dn-voastra, pentru ca sa adaugati comentariul ca utilizator logat
Adauga comentariu ca oaspete:
Numele dn-voastra:*
Textul mesajului:*
trimite comentariu