Andrei Usatîi: Centrul de Chirurgie a Inimii nu se lichidează, dar este restructurat în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale

A fost declaraţia Ministrului Sănătăţii Andrei Usatîi, în cadrul conferinţei de presă desfăşurate astăzi, cu scopul informării privind restructurarea Spitalului Clinic Republican. Ministrul Sănătăţii a accentuat că prin această restructurare va fi exclusă ineficienţa şi vor fi economisiţi circa jumătate de milion de lei anual.

Conform Planului naţional general al spitalelor, Spitalul Clinic Republican (SCR) devine un centru de excelenţă pentru a îmbunătăţi accesul şi calitatea serviciilor înalt specializate în Republica Moldova. În acest context, Centrul de chirurgie este restructurat în vederea optimizării Spitalului Clinic Republican şi evitarea dublărilor mai multor servicii, inclusiv administrative. Secţiile de chirurgie a inimii rămân a fi structuri functionale ale Spitalului Clinic Republican, iar schimbarea denumirii nu afectează accesul şi calitatea serviciilor de cardiochirurgie care sunt prestate, în continuare, în volum deplin şi calitate bună.

Astfel, prin intermediul reformei date, în cadrul SCR au fost eliminate doar unele funcţii administrative prin comasarea serviciilor de suport utilizate exclusiv de serviciul de cardiochirurgie, cum ar fi farmacia, contabilitatea, laboratorul, secţia diagnostic funcţional etc. Din punct de vedere financiar, aceste structuri fiind separate şi-au dovedit ineficienţa în cadrul procesului decizional managerial şi clinic. Structura internă a secţiilor de chirurgie a inimii pentru maturi şi copii nu este modificată. Pacienţii beneficiază în continuare de asistenţa specializată conform necesităţilor, iar mijloacele obţinute în urma acestei reforme de optimizare a activităţii SCR sunt orientate spre îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate.

Ca rezultat, restructurarea serviciului de cardiochirurgie ca şi parte componentă a unui spital terţiar multispecializat, fiind gestionat de o singura administraţie, va permite evitarea situaţiei de inechitate pentru alte servicii în cadrul aceluiaşi spital. Recomandările de reorganizare a instituţiei se conţin în rapoartele de verificare a utilizării mijloacelor publice, realizate de Curtea de Conturi, dar şi în studiul de fezabilitate pentru modernizarea SCR. Acest studiu de fezabilitate a fost elaborat cu ajutorul Băncii Mondiale şi plasat pentru transparenţă decizională pe pagina web a Ministerului Sănătăţii www.ms.gov.md de pe data 7 octombrie 2010.

Читайте также:  Трудоголики легче справляются со стрессом

Spitalul Clinic Republican, fiind un centru de excelenţă, este abilitat cu dreptul de realizare a cercetărilor ştiinţifice, ceea ce permite tuturor colaboratorilor să participe la proiecte ştiinţifice şi să realizeze studii postuniversitare. Toate relaţiile de colaborare clinică şi ştiinţifică sunt continuate de aceiaşi medici cardiochirurgi, fiind coordinate mai bine cu alte servicii înalt specializate din cadrul SCR.

Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md
Adblock
detector