Centrele comunitare pentru suportul pacientilor cu tuberculoza au primit cate un automobil

Cele zece Centre comunitare pentru suportul pacientilor cu tuberculoza ce activeaza in Republica Moldova au primit in gestiune cate o unitate de transport. Automobilele de marca “Suzuki Sx4” au fost procurate in cadrul proiectului “Sporirea rolului pacientului si a comunitatii in controlul tuberculozei in Moldova” (grantul Fondului Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei) de catre Centrul pentru Politici si Analize in Sanatate (Centrul PAS).

Un automobil a fost dat spre folosinta directiei medicale a Departamentului Institutiilor Penitenciare al Ministerului Justitiei pentru a servi la fortificarea controlului tuberculozei in sistemul penitenciar. 

Ministrul Sanatatii, domnul Andrei Usatii, a mentionat in cadrul evenimentului ca automobilele vor fi foarte utile in activitatea serviciilor medicale, la nivel local, sporind eficienta colaborarii pentru supravegherea tratamentului pacientilor cu tuberculoza in conditii de ambulator. Automobilele vor fi utilizate la efectuarea vizitelor in teritoriu pentru monitorizarea tratamentului strict supravegheat (DOT) al pacientilor cu tuberculoza.

Gratie ansamblului de actiuni intreprinse de angajatii centrelor comunitare, in colaborare cu celelalte servicii medicale si sociale de pe teritoriul raionului: imbunatatirea aderentei la tratamentul strict supravegheat; consilierea pacientilor cu risc de abandon pentru continuarea si mentinerea tratamentului antituberculos; evaluarea sistematica a riscului de non-aderenta a fiecarui pacient si stabilirea unui plan individual de acordare a pachetului de asistenta medicala pana la vindecarea completa – va avea drept rezultat marirea ratei succesului in tratamentul tuberculozei si asigurarea controlului acestei infectii.

Andrei Mosneaga, directorul Centrului PAS, a informat ca, pe langa aceste automobile, centrele comunitare pentru suportul pacientilor bolnavi de tuberculoza au fost reparate, mobilate si echipate cu tehnica necesara (computere, imprimante, tel./fax). Cate un set de echipament a fost pus la dispozitia Centrelor de Sanatate Publica si Centrelor Medicilor de Familie din cele zece raioane, unde au fost instituite Centrele Comunitare (Straseni, Orhei, Rezina, Glodeni, Ungheni, Hancesti, Ialoveni, Criuleni, Cahul, Rabnita). Serviciile dezvoltate prin intermediul centrelor comunitare sunt noi pentru Republica Moldova si necesitatea acestora este motivata de numarul inca mare a bolnavilor de tuberculoza in republica, iar organizarea serviciilor medicale si sociale, destinate acestei categorii de pacienti, urmeaza a fi eficientizata.

Читайте также:  Исследователи заметили, что SMS-ки помогают бросить курить

Serviciul de presa

Ministerul Sanatatii аl Republicii Moldova

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md
Adblock
detector