Intrunire regionala privind transplantul de organe

Experti si specialisti in domeniul transplantului de organe din 17 tari se intrunesc la Chisinau in cadrul atelierului de lucru regional cu genericul „Cooperarea tarilor din bazinul Marii Negre privind dezvoltarea activitatilor in domeniul transplantului de organe, tesuturi si celule”, in perioada 1-2 iulie curent.

Participantii la intrunire vor prezenta situatia in domeniul transplantului de organe, tesuturi si celule in tarile pe care le reprezinta, iar expertii internationali vor impartasi experienta lor privind organizarea si functionarea serviciilor de transplant si colaborarea in domeniul dat.

In cadrul atelierului de lucru va fi lansat un proiect de colaborare regionala in domeniul transplantului de organe, in cadrul caruia tarile din bazinul Marii Negre vor initia un program comun de instruiri si schimb de experienta in domeniul dat.

Dezvoltarea transplantului de organe si tesuturi in Republica Moldova a inceput cu transplantul tesutului osos si corneei. In anul 1982 a fost infiintat Centrul Transplant Renal, pe linga sectia de Hemodializa a Spitalului Clinic Republican, care a activat in baza legislatiei elaborate in perioada sovietica.     

In Republica Moldova prima Lege „Privind transplantul de organe si tesuturi umane”, precum si actele normative la lege, a fost aprobata in anul 1999. Insa, ca si in alte tari, implementarea pe larg a serviciului a intimpinat diverse probleme si in scopul depasirii situatiei si armonizarii legislatiei la standardele internationale, au fost organizate un sir de evenimente, cu participarea expertilor Consiliului Europei.

In anul 2008 a fost adoptate noua Lege privind transplantul de organe, tesuturi si celule umane, ce permite crearea unui cadru juridic de reglementare a transplantului de organe, tesuturi si celule umane cu minimalizarea riscului traficului de organe.

Читайте также:  Сердечникам лучше лечиться перед сном

Prin Hotarire de Guvern, in anul 2010 a fost fondata Agentia de Transplant, ce are drept scop realizarea politicii statului in domeniul transplantului de organe, tesuturi si celule umane. Agentia organizeaza si supravegheaza activitatile de transplant de organe, tesuturi si celule umane, precum si de profilaxie a traficului ilicit de organe, tesuturi si celule umane pe intreg teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Serviciul de presa

MINISTERUL SANATATII AL REPUBLICII MOLDOVA

 

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md
Adblock
detector