«Mai mult singe donat, mai multe vieti salvate»

Ziua mondiala a donatorului de singe, marcata anual in lume pe data de 14 iunie, se desfasoara in acest an sub genericul „Mai mult singe donat, mai multe vieti salvate”, avind drept scop sa atraga atentia populatiei asupra acestui important domeniu al sanatatii publice si sa constientizeze importanta actului donarii benevole de singe.

Conform statisticii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), transfuzia de singe sau componente sanguine este indicata pe parcursul vietii la fiecare a treia persoana. In Republica Moldova zilnic sunt transfuzate bolnavilor circa 350 unitati de produse sanguine, dintre care 70 la suta — in interventiile chirurgicale, traumatizme si hemoragii la nastere. In 2% din cazurile de transfuzie zilnica de singe si componente sanguine beneficiaza copiii.

Promovarea continua a donarii voluntare de singe este apreciata in politica de sanatate mondiala drept conditia de baza pentru securitatea transfuzionala. In 62 de tari din lume singele donat se asigura din donari voluntare, comparativ cu anul 2002 cind au fost inregistrate doar 39 de tari. Rata medie de donari in tarile dezvoltate este de 45,4 donari la 1000 locuitori, iar tara noastra in ultimii ani a inregistrat 22 donari la 1000 populatie.

Pentru acoperirea necesitatilor sistemului ocrotirii sanatatii in produse sanguine tara noastra are nevoie anual de circa 80 mii donari de singe. Aceste necesitati sunt suplinite in proportie de 70 la suta de donatorii-rude ai pacientilor si 30% — de donatorii voluntari. Din numarul total de donatori inregistratii 73% sunt donatorii care doneaza singe de 2 ori si mai multe ori pe an.

Astfel, unul din obiectivele principale ale sistemului sanatatii si pentru urmatorii ani ramine atragerea donatorilor voluntari pentru a asigura volumul necesar de singe si produse sanguine. In acest sens este necesar un program efectiv de donare de singe ce va include mobilizarea la nivel comunitar si national, sustinut de liderii comunitari. Acest obiectiv poate fi atins numai in parteneriat cu societatea.

Читайте также:  Впервые в Молдове в Институте Кардиологии произведено безоперационное устранение коарктации аорты

In contextul Zilei mondiale a donatorului de singe in republica vor fi organizate un sir de activitati, organizatorii carora isi propun de a sustine donarile de singe voluntare si neremunerate prin constientizarea rolului vital al transfuziilor de produse sanguine in salvarea vietilor si imbunatatirea sanatatii a milioane de oameni; incurajarea cetatenilor de a deveni donatori de sange voluntari, sistematici si neremunerati pentru a asigura stocuri suficiente de produse sanguine in vederea acoperirii necesitatilor nationale, inclusiv in situatii de urgenta; recunoasterea donatorului de sange voluntar, sistematic si neremunerat drept membru al societatii cu un grad inalt de cultura in sanatate, confirmat prin faptul ca acesta duce un mod sanatos de viata, fiind un partener fidel al serviciului de singe.

Astfel, pe data de 14 iunie in capitala vor fi desfasurate trei colecte mobile pentru doritorii de a dona singe, iar in dupa-amiaza zilei in Scuarul Teatrului National de Opera si Balet va avea loc un concert cu participarea interpretilor de muzica usoara din republica.

Serviciul de presa

MINISTERUL SANATATII AL REPUBLICII MOLDOVA

 

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md
Adblock
detector