Medicii de gardă relatează…

  Marţi Serviciul AMU a deservit la nivel de prespital 717 pacienţi. În temei, solicitările recepţionate au vizat bolnavi afectaţi de patologii cronice şi acute. Din numărul total al lor 159 au fost diagnosticaţi cu boli cardiologice,149 de pacienţi cu boli pediatrice, 110 pacienţi cu patologii neurologice, dintre care 4 au făcut accidente cerebrale vasculare.  Serviciul „Sfatul medicului” a oferit consultaţii pentru 51 de persoane.

  În cursul zilei de ieri la Departamentul de medicina urgentă şi în secţiile de internare ale instituţiilor medico-sanitare municipale şi republicane au fost transportaţi 278 de bolnavi. În timpul consultărilor medicale 52  au prezentat  traume, 6 pacienţi au suferit traumatisme  în accidente rutiere, 64 de pacienţi (51 de copii) au manifestat simptome de boli virotice, 8 pacienţi au fost suspectaţi la pneumonie, 22 de pacienţi au prezentat boli diareice acute.

  Echipele de salvare au transportat la maternităţi 15 gravide.

  La Departamentul de medicină urgentă al IMSP CNŞPMU s-au adresat cu diverse acuze 171 de persoane, 60 fiind internate în staţionar.  În categoria maladiilor severe traume au acuzat 48 de bolnavi ( 15 spitalizaţi), maladii chirurgicale – 35 de bolnavi (16 spitalizaţi), maladii microchirurgicale – 4, patologii neurochirurgicale — 32 (16 spitalizaţi), boli neurologice — 9 (5 spitalizaţi), boli urologice – 7 (3 spitalizaţi), boli cerebrovasculare – 6 (3 spitalizaţi),  maladii maxilo-faciale – 15 (o spitalizare),  5 persoane s-au adresat cu traume, produse în traficul rutier.

      Serviciul ambulator de ortopedie şi traumatologie a acordat servicii medicale primare pentru 127 de pacienţi. Un pacient cu afecţiuni complicate a fost spitalizat.

 

         În ultimele 24 de ore echipajele medicale au îndeplinit 8 solicitări de urgenţe medicale majoare, dintre care 6 accidente  rutiere.

Читайте также:  Centrul de medicina traditionala chineza la chisinau

         La ora 17.21pe adresa Serviciului AMU a parvenit o solicitare de acordare a primului ajutor medical unui minor de 15 ani, domiciliat pe str. Sadoveanu, care a căzut de la balcon, 2,5 metri înălţime. În urma impactului cu solul, pacientul a suferit o comoţie cerebrală severă, fractură închisă a osului temporal pe dreapta şi contuzie a articulaţiei  umărului drept. Asistat de medici, bolnavul a fost transportat  la ICŞS Centrul Mamei şi Copilului.

        O altă precipitare şi tot cu un minor s-a întîmplat în curtea unui bloc locativ din bul. Moscovei. O fetiţă în vîrstă de 10 ani s-a urcat în copac să culeagă vişine. Din cauza braţului lunecos dînsa s-a prăbuşit în gol, alegîndu-se cu o comoţie cerebrală gravă. Pacienta a fost transportată de urgenţă la Centrul Mamei şi Copilului. 

       

      Pe Calea Ieşilor un bărbat de 30 de ani, care mergea la volanul unui autorturism, a pierdut la un moment dat cunoştinţa, izbindu-se violent de bordură. Medicii au depistat comoţie cerebrală şi contuzie a cutiei toracice. Solicitarea a fost interceptată la 15.08. Pacientul este internat la CNŞPMU.

     Următorul accident s-a produs ieri la intersecţia şoselei Balcani şi străzii Liviu Deleanu. Un autoturism VAZ, în care se afla un copil de 12 ani ca pasager, a fost tamponat de un taxi-maxi Ruta 21. În rezultatul coliziunii, minora s-a ales cu o comoţie cerebrală şi plagă la braţul stîng. Pacienta este internată la SCM „Valentin Ignatenco”.

      Un caz grav a avut loc la intrarea în comuna Stăuceni. Un bărbat de 34 de ani, care conducea un scuter, s-a ciocnit frontal cu un autoturism marca Crysler. Sosind la locul incidentului, medicii au stabilit o diagnoză primară cu plagă a braţului drept cu defect de ţesut, contuzie a cutiei toracice şi abdomenului. Spitalizat la CNŞPMU.

Читайте также:  По уровню стресса роды как война

      La 14.43 dispeceratul Serviciul AMU a înregistrat un apel telefonic, prin care se solicita ajutor medical pentru un şofer de 62 de ani, care, aflîndu-se la volanul autoturismului Opel, a fost accidentat de un altul, marca Hunday, la intersecţia străzilor Mitropolit Varlaam/Vlaicu Pîrcălab.  La examinarea prealabilă a pacientului, medicii au depistat comoţie cerebrală şi plagă deschisă în regiunea frontală. După efectuarea îngrijirilor medicale de rigoare, el a fost transportat la CNŞPMU.

      Solicitare la locul de muncă. Un tînăr de 35 de ani, pasager întrun taxi, a suferit o comoţie cerebrală, în timp ce maşina, în care se deplasa, s-a tamponat cu un Mercedes. Patimitul a chemat salvarea la 12.00, după o ora de la producerea accidentului rutier, acuzînd dureri de cap. Este internat la CNŞPMU.

      Două femei au avut de suferit întrun accident rutier, produs pe Calşea Ieşilor la 20.40. Un automobil, taxi-maxi pe ruta 132, în care se aflau ele, s-a ciocnit cu un autoturism Hunday. În urma loviturii, pasagera în vîrstă de 49 de ani s-a ales cu o comoţie cerebrală, cealaltă, de 58 de ani, cu suspecţie de fractură la femurul drept (aceasta din urmă a chemat salvarea la domiciliu). Ambele paciente sunt spitalizate în secţiile de profil ale CNŞPMU.

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md

Medicii de gardă relatează…

       Marţi echipele medicale ale Serviciului AMU au deservit la nivel de prespital 769 de pacienţi, afectaţi, în temei, de boli cronice şi acute. 

În timpul examinărilor efectuate la locul incidentului 136de pacienţi au fost depistaţi cu boli cardiologice, inclusiv 2 infarcte miocardice acute, 160 de pacienţi — cu maladii pediatrice, 62 — cu patologii neurologice, dintre care 5 au făcut accidente cerebrale vasculare.

     Tot în cursul zilei de ieri la Departamentul Medicina de urgenţă şi în secţiile de internare ale instituţiilor medico-sanitare municipale şi republicane au fost transportaţi 321 de bolnavi. Traume au prezentat  50  de pacienţi, simptome de boli virotice au manifestat 59 de bolnavi (inclusiv 48 de copii), 22 de bolnavi au fost suspectaţi la pneumonie, 25 de pacienţi au acuzat boli diareice acute, intoxicaţii – 3. Medicii de gardă au fost solicitaţi în 4 cazuri ieşite din comun. În primul caz un în vîrstă de 40 ani s-a aruncat sub tren, tentativă de suicid. Deces pînă la sosirea ambulanţei. Solicitarea a fost îndeplinită la 17.32. În al doilea caz un tînăr de 23 de ani a căzut de la etajul 3 a unei case din sectorul Buiucani. În rezultatul impactului cu solul pacientul a suferit traumatism vertebro-medular în regiunea lombară, fractura oaselor bazinului, fractură în regiunea talo-crurală pe stînga, trauma craniocerebral. Apelul de ajutor medical a fost preluat la 21.57. Bolnavul se află la tratament în CNŞPMU. Al treilea caz – tot o precipitare în sec.Botanica. Un bărbat de 40 de ani s-a prăbuşit de la etajul 4. În urma căderii bărbatul s-a ales cu traumatism asociat, comoţie cerebrală, fractura coastelor pe dreapta, contuzia organelor interne, fractura antebraţului drept, şoc postraumatic de gr.1,2. A fost transportat la 4.50 la DMU şi se află în proces de investigaţie şi tratament medical. Şi în ultimul caz o femeie cu vîrsta de 23 de ani a născut la domiciliu pînă la sosirea echipei de medici, ea fiind la a doua naştere. Mama şi copilul au fost transportate la Spitalul Clinic Municipal nr.1. 

Читайте также:  В Германии всех граждан проверят на готовность стать донорами органов

     La maternităţi echipele de medici au transportat ieri 22 de gravide.

     În decursul a 24 de ore la Departamentul Medicina de urgenţă al IMSP CNŞPMU s-au adresat 196 de bolnavi. După examinările medicale operate de medicii de gardă 78 dintre ei au fost spitalizaţi. În categoria patologiilor grave 42 de pacienţi au prezentat maladii chirurgicale (20 de spitalizaţi), 46 de bolnavi – traume (19 spitalizări), 8 pacienţi – maladii microchirurgicale (4 spitalizări), 29 de pacienţi — patologii neurochirurgicale (11 spitalizări), 14 bolnavi – maladii urologice (9 spitalizări), 6 pacienţi – maladii ginecologice (o spitalizare), 11 pacienţi — patologii neurologice (8 spitalizări), 2 pacienţi – cu boli cerebro-vasculare (dintre care unul a fost internat), 28 de bolnavi s-au adresat cu maladii oro-maxilo-faciale (5 internări).  Trei persoane au prezentat traumatisme, obţinute în accidente rutiere, unul cu afecţiuni grave fiind spitalizat.

      Serviciul ambulator de Ortopedie şi Traumatologie (SAOT) a oferit servicii primare pentru 97 de pacienţi.

http://www.urgenta.md/GenericPage.aspx

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md
Adblock
detector