Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să se protejeze de riscurile îmbolnăvirii cu rabie

Ministerul Sănătăţii comunică că la sfârşitul lunii noiembrie  curent,  în două localităţi din raionul Hînceşti, 21 de persoane au suferit de pe urma contactului cu câini sălbatici şi la care a fost stabilit ulterior diagnosticul de rabie.

Conform datelor Serviciului sanitar-veterinar, situaţia epizootologică în ţară rămîne a fi încordată, circulaţia virusului rabic la vulpi fiind destul de înaltă. Iar transmiterea rabiei de la vulpi la câini este foarte posibilă. În anul 2010 rabia a fost diagnosticată la 140 animale, numărul de cazuri fiind de 2 ori mai mare decât în anul 2009.

Dată fiind situaţia creată, au fost întreprinse un set de măsuri necesare şi toate persoanele afectate au primit tratamentul antirabic necesar şi starea sănătăţii acestora este satisfăcătoare. Respectiv, la moment, situaţia epidemiologică la rabie în republică este satisfăcătoare. În localităţile raionului se întreprind activităţi de informare a populaţiei privind comportamentul în cazul contactului cu  animale agresive, iar animalele domestice sunt vaccinate contra rabiei.

Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia privind necesitatea adresării imediate la medic în cazul agresării de către un câine, în special dacă acesta prezintă semne de agresiune nemotivată. Instituţiile medicale dispun de cantităţi necesare de preparate antirabice, iar vaccinarea contra rabiei se efectuează gratuit.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin rabie, Ministerul Sănătății vă recomandă:

— Să evitaţi contactul cu animalele sălbatice şi animalele fără stăpân.

— Să supravegheaţi copiii pentru a preveni riscul contactului acestora cu animale posibil

bolnave.

— Să vă informaţi pentru a cunoaşte  şi a putea respecta conduita ce trebuie urmată imediat

după contactul (muşcătură, zgârietură) cu animale posibil bolnave. Această conduită este simplă şi uşor de aplicat: spălaţi şi dezinfectaţi bine rana şi, în cel mai scurt timp, adresaţi-vă

Читайте также:  Обычные лекарства способны убить

medicului pentru administrarea tratamentului necesar în astfel de situaţii.

— Ca posesori de animale de casă (câini, pisici etc.), adresaţi-vă medicului veterinar în

vederea vaccinării acestora împotriva rabiei sau, în cazul în care animalul dvs. este muşcat,

pentru informare şi tratament.

Serviciul Informare şi Comunicare a Ministerului Sănătăţii

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md
Adblock
detector