Strategii de reducere a consumului de tutun si abuzului de alcool in Republica Moldova

Consumul de tutun si abuzul de alcool sunt doi factori nocivi determinanti pentru sanatate, constituind cauzele majore de imbolnavire si deces a populatiei in intreaga lume.

Rata mortalitatii dupa cauzele atribuite fumatului are o tendinta de crestere, fiind de circa 3,6 ori mai mare in Republica Moldova comparativ cu nivelul din Uniunea Europeana. In Republica Moldova povara maladiilor determinate de consumul de tutun este esentiala, datorita faptului ca aproximativ jumatate dintre barbati si 7% dintre femei fumeaza. Totodata, conform datelor recent publicate, Republica Moldova se plaseaza pe primul loc dupa cantitatea de alcool pur (18,22 litri) consumata de catre populatia adulta (cu varsta mai mare de 15 ani), pe parcursul unui an.

In acest context, Ministerul Sanatatii, cu suportul Uniunii Europene si Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a realizat doua studii in scopul evaluarii costurilor, efectelor si a cost-eficacitatii diferitor strategii de control al consumului abuziv de alcool si de tutun in Republica Moldova.

In baza analizei efectuate s-a stabilit ca toate interventiile realizate sunt, din punct de vedere economic, foarte cost-eficace. Cuantumul resurselor necesare pentru implementarea acestora se plaseaza sub nivelul Produsului Intern Brut per capita (20171 lei in 2010), iar efectele de imbunatatire a starii de sanatate a populatiei sunt mult mai mari in comparatie cu resursele solicitate.

Totodata, cea mai cost-eficace interventie de control al tutunului pe viitor este cresterea impozitelor si a preturilor la articolele de tutun, in combinatie cu fortificarea activitatilor de consiliere, implementarea publicitatii sociale, interzicerea totala a fumatului in spatii inchise si a publicitatii articolelor de tutun. Combinarea tuturor interventiilor de control al tutunului ar permite evitarea deceselor si a disabilitatii, echivalate cu 404868 de ani de viata sanatosi la un milion de populatie, cu un cost al unui an de viata salvat de 1467 lei. 

Читайте также:  Шведке пересадят выносившую ее матку

Specialistii au stabilit ca nivelul de accize stabilit pentru anul 2010 este o masura cost-eficace de control al consumului de alcool, insa mari cantitati de alcool ramin netaxate. Astfel, cost-eficacitatea interventie ar spori odata cu majorarea treptata a accizelor cu 25% si 50% respectiv, prin imbunatatirea masurilor de control al alcoolului netaxat. Urmatorii pasi ce urmeaza a fi intreprinsi pentru reducerea consumului nociv de alcool dupa criteriul cost-eficacitatii sunt: consilierea persoanelor in risc de dependenta de catre medicul de familie, lansarea campaniilor de informare si sensibilizare a populatiei cu privire la dauna alcoolului, restrictionarea comercializarii bauturilor alcoolice in unitatile comerciale si extinderea testarii soferilor la alcoolemie.

Combinarea tuturor interventiilor de control al consumului de alcool aplicate in Republica Moldova in anul 2010 permit de a salva 6113 de ani de viata in fiecare an. Majorarea accizelor in combinare cu extinderea tuturor interventiilor ofera posibilitatea de a salva 17732 de ani de viata in fiecare an cu un cost al fiecarui an de viata salvat de 3821 de lei.

Serviciul de presa

MINISTERUL SANATATII AL REPUBLICII MOLDOVA

 

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md
Adblock
detector