Ziua mondială a inimii: “О lume, o casă, o inimă”

Pe data de 29 septembrie 2011 în lume este marcată Ziua mondială a inimii care se desfăşoară, în acest an, sub genericul “O lume, o casă, o inimă”. Scopul acestei zile este de a informa populaţia despre pericolul maladiilor cardiovasculare şi de a promova măsurile de prevenire pentru a reduce riscul îmbolnăvirii.

În lume maladiile cardiovasculare sunt situate pe primul loc în topul cauzelor de deces, provocînd 29,8% din numărul total de decese.

Conform prognozelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în anul 2020 numărul total de decese din cauza maladiilor cronice necontagioase va creşte cu 15%, atingînd cifra de 44 milioane cazuri. Cca 80% din toate decesele prognozate, produse din cauza bolilor cardiovasculare şi a diabetului zaharat vor avea loc în ţările cu venit mic şi mediu pe cap de locuitor, unde în prezent 29% dintre persoanele decedate prin maladii necontagioase au vârsta sub 60 ani, comparativ cu 13% în ţările cu economie avansată.

Combaterea bolilor cardiovasculare reprezintă pentru Republica Moldova o problemă importantă atât medicală, cât şi socio-economică, acestea plasîndu-se constant pe primul loc printre cauzele de deces a populaţiei. Pe parcursul ultimilor 10 ani maladiile cardiovasculare deţin cca 56% din mortalitatea generală şi au constituit 631.99 cazuri de deces la 100 mii populaţie în a.2000 şi 688.14 cazuri de deces la 100 mii populaţie în a.2010. Aproximativ 24-26% din decesele persoanelor în vârsta aptă de muncă sunt cauzate de maladii cardiovasculare şi acest indicator are o tendinţă alarmantă de creştere – 34% în decurs de 10 ani (de la 110.49 decese la 100 mii populaţie în a. 2000 pînă la 147.49 decese la 100 mii populaţie în a. 2010).

Читайте также:  Asigurarea stocurilor de sânge este o responsabilitate a întregii societăti

Pe parcursul ultimilor 3 ani a fost stabilizat indicatorul mortalităţii prin boli cerebrovasculare, însă acestea afectează într-o măsură tot mai mare persoanele în vârstă aptă de muncă, numărul de deces a acestora majorându-se de la 41.1 până la 44.0 la 100 mii populaţie (cu 7,3%). Stabilizarea acestui indicator ar putea fi datorată  intervenţiilor active în combaterea hipertensiunii arteriale cu aplicarea măsurilor de screening, management şi compensarea parţială a costului medicamentelor pentru tratament.

Experienţa din ultimele trei decade a ţărilor economic avansate a demonstrat că cea mai mare parte din impactul uman şi social al îmbolnăvirilor şi mortalităţii prin maladiile cardiovasculare poate fi înlăturat prin realizarea măsurilor de profilaxie şi implementarea strategiilor de combatere a factorilor de risc. Cele mai cost-eficiente măsuri de prevenire vizează principalii factori de risc cardiovascular: fumatul, alimentaţia nesănătoasă bogată în sare şi grăsimi saturate, nepracticarea activităţii fizice  şi hipertensiunea arterială. Aplicarea măsurilor de prevenire ar putea salva cca 80% de vieţi.

Medicii atenţionează că un aspect important este hipertensiunea arterială la copii, care este în continuă creştere ca urmare a creşterii obezităţii în rîndul copiilor. Valorile tensiunii arteriale au tendinţă de a creşte în timp, astfel un copil cu tensiunea arterială un pic mai înaltă are risc mai mare de a face hipertensiune arterială fiind matur, în special în prezenţa factorilor de risc. În acest context este foarte important de a preveni hipertensiunea arterială la copii, prin asigurarea unei alimentaţii corecte, practicarea sportului, evitarea stresului.

Cu ocazia Zilei mondiale a inimii instituţiile medicale din republică au fost îndemnate să desfăşoare diverse activităţi de informare privind pericolul şi prevenirea maladiilor cardiovasculare.

Читайте также:  Обычные лекарства способны убить

Ziua Mondială a Inimii a fost constituită în anul 2001 de Federaţia Mondială a Inimii în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Peste 100 de ţări participă în organizarea diverselor manifestaţii prin intermediul societăţilor medicale, a fundaţiilor, instituţiilor medicale, organizaţiilor non-guvernamentale: screening al factorilor de risc cardiovascular, competiţii sportive, alergări, concerte, dansuri, sesiuni fitness, discuţii publice, evenimente ştiinţifice, ş.a.

###

 

Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii

Медицинский портал: все о здоровье человека, клиники, болезни, врачи - MedPortal.md
Adblock
detector